Kongsi Resepi

Salam semua pembaca,SCH juga nak berkongsi resepi dengan korang.Kebanyakkan resepi nie bukan saja dari resepi turun temurun tapi jugak de resepi yang SCH pernah cuba tengok kat dalam buku atau majalah.Mana yang sedap dan menjadi je la boleh SCH kongsi dengan korang...hehe..Moga dengan resepi ni boleh menambahkan lagi koleksi-koleksi korang yang sedia ada.owite resepi pertama yang SCH mencuba adalah kek sarang semut atau kek gula hangus....hahaaha...jom tengok...dan SELAMAT MENCUBA!!



KEK GULA HANGUS

Cara membuat gula hangus:Panaskan @ cairkan gula pasir 2 cawan sehingga kekuningan.Apabila dah cair tambahkan 1 cawan air.Ketepikan dan bio suam seketika.

Cara membuat kek: Masukkan 1 1/4 tepung gandum,2 sudu kecil soda bikarbonat dan ayak bersama.Kemudian masukkan 6 biji telur dan pukul sekejap sehingga sebati bersama 180gm mentega yang telah dicairkan tadi .Gaul mengunakan senduk saja.Tak perlu guna pemutar kek.Kemudian dah sebati barulah masukkan gula hangus tadi.Gaul rata dan sebati.Boleh ler membakar selama 1 jam dengan suhu 180 darjah celcius.Nak kukus pun boleh.

MUFFIN COKLAT

Bahan-bahan diperlukan: 250gm mentega*250gm gula kastor*5 biji telor*100gm serbuk koko*150gm tepung gandum*100gm tepung naik sendiri*200ml susu cair*4 sudu air*coklat urai/chip coklat untuk hiasan

Cara membuatnya: Pukul mentega dan gula selama 15 min.Masukkan telur dan pukul sebati.Masukkan tepung2 tadi yang telah diayak bersama koko sdikit demi sedikit.Kemudian masukkan susu cair dan air.Pukul lagi selama 10min.Masukkan adunan ke dalam acuan.Bakar 180 dc selama 30 min.Jika suka masukkan krim coklat di tengah2.Hiaskan dengan coklat chip/choc rice tadi.



PUDING MAWI

Bahan-bahan:25gm agar-agar*3 cawan air*3 sudu makan tepung kastard(dibancuh dgn 1/2 cwn air)*2 cawan santan/susu cair(suka susu cair)*1 cawan gula*1 biji telor*Sedikit pewarna biru or merah ikut suke*2 sudu makan serbuk milo/vico*2 sudu makan serbuk nescafe.
Cara membuatnya:Masak agar-agar hingga hancur bersama dgn gula.Kemudian masukkan susu cair,tepung kastard dan telor.Kacau perlahan.Dah sebati bahagikn kepada 4 bhgian.Satu bahagian dgn serbuk nescafe dgn campuran vico dan 1 adunan dgn warna biru,dan satu lg dgn warna merah.


KEK PISANG MONTEL
Bahan-Bahannya:2 biji pisang montel*140gm butter*120gm butter*2 biji telur*1 sudu kck vanila*2 sudu besar fresh krim*1 sudu besar lemon jus*200gm tepung gandum*1 sudu kck soda bikarbonat*1 sudu kecik baking powder.
ini ler rupa kek pisang dh siap..mmg sedap n lembut sgt...montel kn hehe

Cara membuatnya:Butter dan gula di putar kembang.Telor putih dan kuning diasingkan dan pukul telur putih hingga kembang pai berbuih pastu masukkan kdealam adunan butter n gula td.Masukkan vanila dan pisang,jus lemon,fresh krim dan last sekali telor kuning td.Gaul sebati bersama tepung yang siap diayak.Bakar 160 drjh selama 35min.

ni rupa kek pisang bntuk 4 segi hias dgn pisang kt atas...hehe