Petua Dapur

Di sini Sury Cakes House ingin berkongsi petua buat tatapan blogger's juga pengunjung2 lain.Semoga petua-petua ini memberi manfaat dan juga ilmu untuk korang baca.Jadi taklah bosan kan asyik tengok gambar kek jer.:) .Jom share petua ini dan praktikkannya dirumah anda.Sumber dari buku-buku,majalah,paper dan juga petua nenek moyang sendiri:...hehe

1.TEMPE TAHAN LAMA
  • Untuk memastikan tempe tahan lebih lama elakkan daripada menyimpannya dalam didalam peti sejuk kerana ia  boleh menyebabkan tempe busuk.Jadi untuk elakknnya busuk pastikan tempe diletakkan ditempat suhu yang kering dan elakkan terkena air.
2.CUKA MERANGUPKAN KACANG SAMBAL
  • Menikmati kacang sira dengan sambal mmg enak.Rasa lemak dan pedas bercampur menjadikan sajian menyelerakan.Namun begitu seringkali terjadi kacang lemau dan tidak rangup lg apabila dicmpur dgn smbl.Ada petua untuk kekal rangup caranya tambahkan sedikit cuka ketika membuat sambal tersebut.Kemudian baru lah digaul spt biasa.Pasti kacang sira anda rangup dan enak.
3.BERAS CEPATKAN PROSES PERAMAN
  • Buah betik,ciku atau mempelam jika diperam akan cepat ranum.malah mempunyai rasa yang enak.Caranya dengan memeram buah2an tersbut dgn timbunan beras.Pasti anda akan berpuas hati dgn rasa buah peraman yang sungguh manis dan enak.Selamat mencuba