Entri hari nie Admin nak share dgn korang berkenaan bahan-bahan asas yg digunakan untuk membuat kek ,biskut atau pastry.Tentunya ada yang masih tidak mengetahui apa kegunaannya.So Check it Out Babe *,*...
A.TEPUNG
- Tepung Roti-Soft Flour
- Tepung pelbagai guna
- Tepung kek
- Tepung pastry
- Tepung gandum berkulit (whole wheat flour)
- Tepung-tepung khas
- Bahan utama dan membantu pembentukan rangka produk
- Bertindak sebagai bahan penyerap dan penyatu(binding agen)
- Mempengaruhi kualiti penyimpanan/jangka hayat produk-produk
- Menambahkan nilai-nilai zat pemakanan kepada produk.
- Penaik
- Putih telur
- Kuning Telur
- Menambahkan warna
- MEmperoleh tekstur produk
- Menambah ruang
- Mempengaruhi struktur
- Menambah rasa
- Menambah zat pemakanan dari produk
- Halus
- Kasar
- Mempengaruhi rasa
- Kawalan terhadap yis (kandungan garam yg tinggi akan merencat aktiviti yis)
- Mengukuhkan kekuatan gluten didalam tepung
- Memperolehkan tekstur dan kualiti produk
- Susu lemak berkrim
- Susu cair
- Buttermilk
- Susu pekat manis
- Air
- Jus buah-buahan
- Susu tepung
- Mempengaruhi tekstur
- Menambahkan zat makanan
- Mempengaruhi ciri-ciri penyimpanan
- Menyedapkan lg rasa
- Sebagai bahan pelarut bagi bahan-bahan kering dan membantu memekatkn bancuhan
- Ketika produk dibakar,sebahagian daripada cecair bertukar menjadi wap
- Gula berbentuk kablur putih(gula pasir/kastor)
- Gula berbentuk tepung(gula aising,snow powder)
- Gula perang
- Madu
- Sirap jagung
- Glukosa
- Molas (gula kabung,gula melaka atau gula anau)
- Menjadikan produk berasa manis
- Memperolehi rasa
- Mempengaruhi kerapuhan
- Memperolehkan warna lapis luaran produk
- Menambahkan jangka hayat penyimpanan
- Gula bahan utama bg membuat aising
Note: Gula adalah pemanis bg yis
F.BAHAN-BAHAN PENAIK
- Yis
- Mampat/ovallete
- Soda bikarbonat
- Baking powder
- Krim of tar tar
- Menambah ruang
- Meperbaiki tekstur
- Menambah kualiti tepung
- Serbaguna
- Minyak sayuran
- Butter/majerin
- Lemak kandungan hidrogen tinggi
- Lemak untuk melapis:danish,pastry lapis
- Lemak dari kulit
- Menambahkan kerapuhan
- Memperbaiki kualiti penyimpanan dan pemakanan
- Menambah nilai pemakanan
- Memperelokkan tekstur dan kehalusan produk
- Rempah
- Esen
- Chocolate/koko
- Pewarna-oil,paste,liquid
- Bahan perasa menyedapkan lagi rasa produk
- Bahan pewarna menerbitkan warna yang diinginkan
- Bahan pengawet merencatkan tindakbalas organisma perosak yg menyebabkan tengek dan basi
Sumber: Kelas Baking Pn Hani Nawi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan